Verander je mindset!

Nu heb ik sportieve vaardigheid genomen, maar je kun hiervoor ook andere vaardigheden in de plaats zetten. Hierbij kun je denken aan creatieve talenten, zakelijke talenten of zelfs intelligentie.

In welke van de vier uitspraken herken je je eigen gedachten het beste? Ik kom hier zo op terug.

De uitspraken hierboven gaan over vaardigheden. Ze kunnen natuurlijk ook over persoonlijke kwaliteiten gemaakt worden. Met  welke van de volgende uitspraken ben je het eens of juist niet?

1. Je bent een bepaald persoon, er is niet veel wat gedaan kan worden om dat te veranderen.
2. Ongeacht wat voor een persoon je bent, je kunt altijd wezenlijk veranderen.
3. Je kunt dingen anders doen, maar de belangrijke delen van wie je bent kunnen niet veranderd worden.
4. Je kunt altijd de kernwaarden veranderen van wie je bent als persoon.

Groeimindset vs. Fixed mindset
Bij de eerste 4 uitspraken zijn nr 1 en 2 kenmerkend voor een fixed mindset en nr 3 en 4 voor een groeimindset. Bij de tweede 4 uitspraken zijn nr 1 en 3 stellingen voor een fixed mindset en 2 en 4 voor een groeimindset. Met welke uitspraken was je het eens? En met welke uitspraken niet? Bij een groeimindset houd je je vooral bezig met jezelf verbeteren en ontwikkelen en bij een fixed mindset houd je jezelf vooral bezig met hoe je wordt beoordeeld.

Wat te doen?
Wees eens eerlijk naar jezelf. Welke mindset heb jij? En om jezelf en je naasten te stimuleren om te verbeteren is het goed om een groeimindset aan te leren. Dus in plaats van te zeggen hoe goed je bent in een sport kun je beter iets zeggen in de trant van wat goed dat je dat kunt en daar zul je wel hard voor getraind hebben. En het is ook belangrijk om jezelf en anderen te stimuleren om de uitdaging aan te gaan. En helemaal in de sport, omdat dit een veilige manier is om vaardigheden aan te leren die in het dagelijkse leven ook van toepassing zullen zijn.

Praktisch voorbeeld:
Neem jezelf even al voorbeeld. Je bent aan het trainen voor de wedstrijd van komend weekend. Je wordt naar voren gehaald door je trainer en je wordt even getest op je vaardigheden, zoals je reactiesnelheid, precisie en kracht. Nu heb je een fixed mindset. Je vaardigheden staan nu op het spel. Voel je iedereen naar je kijken? Kun je zien dat de trainer je beoordeeld? Hoe zit het nu met je spanning en je ego? Wat ben je nu verder nog aan het denken?

Nu heb je juist een groeimindset. Het is een training, je bent hier om te leren. Je mag fouten maken. De trainer is iemand waarvan je kunt leren. Hoe zit het nu met je spanning? Hoe zijn je gedachten nu? Sta je open voor ervaringen en leermomenten?

Dus de boodschap is: Verander je mindset!

Hoe is jouw mindset? Heb je eventueel nog tips die anderen kunnen gebruiken? Gun je deze tips en kennis een ander ook? Deel deze blog via social media en voeg jouw tips toe!