Waarom hulp inschakelen van een sport professional?

Als mensen willen afvallen, sporten, fitter willen worden, etc. heb ik vaak ervaren dat mensen vaak wel aangeven dat ze weten hoe het moet. Dus daar gaan ze dan in volle overtuiging mee aan de slag. Alleen vaak is dat totdat de eerste hobbel op de weg komt. Ik zie vaak dat mensen wel aangeven dat ze bijvoorbeeld weten hoe ze bijvoorbeeld moeten afvallen, maar dat ze het alleen niet doen.

Waar zit dan dat verschil? Vaak zie ik dat het zit in de gewoonten die men heeft en dan men met een ‘alles-of-niets’-benadering het proces ingaat. Ik kan je nu al vertellen dat dat niet gaat werken. Grote kans dat je dit in het verleden ook al gedaan hebt en nu doe je het weer… Maar waarom verwacht je een ander resultaat als je hetzelfde doet als je in het verleden al eens gedaan hebt?

Een sportpro ondersteund bij het proces
Als je wilt afvallen, gezonder wilt leven, etc. zijn er verschillende coaches die je kunt inhuren. Een personal trainer kan er een bijdrage aan leveren, een gewichtsconsulent of diëtist ook en uiteraard ook een leefstijlcoach. Hierboven heb ik al aangegeven dat je een hobbel (en ook wel meerdere) gaat tegenkomen op de weg naar een gezonde leefstijl. Dit is een onderdeel van het proces. Het is moeilijk om hier zelfstandig mee om te gaan en een coach kan je hiermee begeleiden. Het proces en de leerweg naar een gezonde leefstijl gaat namelijk niet in een rechte lijn en zonder hobbels. Het gaat namelijk om het stap voor stap veranderen van gewoonten en niet in één keer alles veranderen. Die ‘alles-of-niets’-benadering heeft eerder ook niet geholpen, dus dat gaat nu ook niet lukken. Een coach kan je begeleiden waar je nodig hebt, zoals bij de hobbels die je tegenkomt, je verwachtingen realistisch houden, en je voorbereiden op dingen die je gaat tegenkomen. Vergeet ook niet dat je leert van het proces dat je doorloopt en dat je zelfs kunt genieten van de weg die je overgaat.

Een sportpro houdt je verwachtingen realistisch 
Het aannemen van een gezonde leefstijl gaat om gedragsverandering. Dit gaat stap voor stap. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, gaat dit in het begin vaak snel. Dit motiveert dan. Alleen op een bepaald punt kom je een drempel tegen. Vaak is dit het moment dat men de motivatie verliest en ophoudt met het proces. Een coach kan ervoor zorgen dat je verwachtingen realistisch blijven en in grote lijnen aangeven hoe het proces zal verlopen en welke stappen er nodig zijn. Het is namelijk wel belangrijk dat je doelen realistisch blijven en in 1 maand 10 kg willen afvallen is bijvoorbeeld niet realistisch. Met een coach gezonde leefstijl kun je overleggen wat je wilt en een goede coach geeft dan aan of dit haalbaar is of niet. Samen maken jullie dan een stappenplan wat past bij jou en wat vol te houden is voor jou. Al die dieetboeken werken namelijk niet, omdat het niet past bij jouw leefstijl. In het begin werkt het wel omdat je even ‘alles’ doet wat nodig is en je je gewoonten compleet verandert. Na een tijdje zul je alleen merken dat  het niet vol te houden is, omdat het niet bij jou past. Je wilskracht is op dat moment helemaal uitgeput en het is moeilijk om andere keuzes te maken dan je altijd gedaan hebt (en wat wel moet bij een dieet). Door stap voor stap je gedrag te veranderen houd je je wilskracht op niveau en met het stappenplan van een coach krijg je een advies dat past bij jouw leefstijl, zodat het ook allemaal vol te houden is. Je hebt dan niet het gevoel dat je op dieet bent en is het allemaal haalbaar en realistisch.

Kortom, een sportpro zorgt ervoor:

 • Dat je de hobbels overkomt
 • Dat je verwachtingen realistisch blijven
 • Dat je haalbare doelen stelt
 • Dat je een plan krijgt dat past bij jou
 • Dat er orde in de chaos van internet komt over gezonde voeding en beweging
 • Dat je wilskracht op peil blijft
 • Om kunt gaan met moeilijke momenten (die je sowieso gaat tegenkomen)
 • Dat je niet in de valkuil van de ‘alles-of-niets’-methode stapt
 • Je je verhaal kwijt kunt en dat er naar je verhaal geluisterd wordt.

Tips:

 • Zoek iemand waar jij een goed gevoel bij hebt
 • Bedenk of je face-to-face begeleiding wilt of online coaching
 • Communiceer duidelijk naar je coach wat jij wilt en verwacht
 • Bedenk dat diëten, supplementen, etc. uiteindelijk veel meer geld kosten dan een coach, omdat dat maar tijdelijke oplossingen zijn en een coach gaat voor de lange termijn succes met of zonder supplementen.