VAR-verklaring / modelovereenkomsten
Wat was een VAR-verklaring ook alweer?
Een leuk documentje waar jij zaken mee deed. Met een VAR-verklaring gaf jij jouw opdrachtgever duidelijkheid. Niet over hoe übercool jij bent en zo ook jouw lessen. Nope. Ook al is dat vaak wel leuk om te doen hoor, daar niet van. Maar met een VAR-verklaring gaf jij duidelijkheid over jouw fiscale status. Je zei: hé, luister. Ik ben zzp'er. Dat zeg ik niet, dat zegt de Belastingdienst. Dus: talk business to me.
Waarom moest je dat met een VAR-verklaring duidelijk maken?
Van een meneertje of mevrouwtje van de Belastingdienst. Sportscholen werken met veel freelancers en zelfstandigen zonder personeel. Voor hun is het dan niet altijd meteen duidelijk of ze nou wel of geen loonbelasting voor je moeten betalen aan de Belastingdienst. Met zo'n VAR-verklaring was dat meteen duidelijk en stiekem is het voor een sportschool extra leuk: scheelt administratie.
En nu?
Nu heb je geen VAR-verklaring meer. Sinds 1 mei 2016 is het afgeschaft.
Waarom dan?
Er zijn teveel stoute mensen. Die deden alsof ze zzp'er waren: schijnzelfstandigen. Lusten, maar geen lasten verhaal. Dat vonden ze bij de Belastingdienst niet zo cool. In praktijk bleek het namelijk oh zo moeilijk te zijn om te controleren of je nou echt of een nep zzp'er bent. En hoppa, niet leuker maar wel makkelijker dachten ze bij de Belastingdienst.
Hmm ok.. dus?
Nu, ben niet alleen jij - want dat was je vroeger wel - maar ook een sportschool aansprakelijk te stellen. Stel, je bent samen stout en er is wel verband van een loondienst. Dan krijgen jullie allebei een boete van de Belastingdienst - en het is nog niet eens Kerst nahhh - en vroeger was alleen jij de sjaak.
Uhm, leuk. Maar wat moet ik nu doen?
Je gaat nu werken met modelovereenkomsten. Alleen, nu komt het. Ze moeten door de Belastingdienst gekeurd worden.
Moet dat echt?
Ja. Ja. En: ja.
Jammer dan, doe het lekker niet. Wat kan er gebeuren, toch?
De Belastingdienst doet steekproefsgewijs controles. Dus dat je tot nu toe niks gehoord hebt, wil niet zeggen dat het een keer wel kan gebeuren. En dan, is het nog lang geen Kerst. Zeg maar.
Modelnogwat, moet dat nou allemaal?
Nope. Het is niet verplicht om met een modelovereenkomst te werken. Vaak – héél vaak – vraagt de opdrachtgever al naar. Ja, dan heb je niks te willen hé *knipoogknipoog. En stel this is not the case. Tussen jou en mij gezegd en niet verzwegen: doen. Het scheelt jou zoveel hoofdpijn en slapeloze nachten strakjes bij een ‘hé maar dit is niet de bedoeling’ gevallen. Mondelinge afspraken zijn in Nederland wettelijk afspraken waar beide partijen zich aan moeten houden. Maar in praktijk: bewijs het maar. Ja, dan kan je squatten like it’s hot maar 9 van de 10 gevallen loopt uit op ‘jij zei’ en ‘ik zei’ bitchfight met 0,0 uitkomst. Een modelovereenkomst: veel gemakkelijker. 1. Met de opdrachtgever heb je duidelijke afspraken gemaakt. 2. Je bent helemaal koosjer met jouw matties bij de Belastingdienst.
Hoe maak ik een modelovereenkomst?
Nu wordt het leukkkkkkk: kiekeboe daar is de Belastingdienst weer hoor. Ze hebben op hun website een paar modelovereenkomsten gepubliceerd. Elke dag komen er meer bij. Je kan even hun site checken. Maar: je mag ze ook zelf maken en zodra ze goedgekeurd worden, mag je er dan ook mee aan de slag gaan.
Hallo, Law to Go. Give me to go dan?
Wil je zo'n overeenkomst zelf maken? Ik ga je zeker binnenkort aandachtspunten bij het maken van zo'n modelovereenkomst geven. Maar ook valkuilen. En andere tips. Ik begin nu even bij het allerbegin. Effekes gezellig up to date met z’n allen. En zeg nou zelf, het is al een te lange post.
PS || Wist je dat juristen volop bezig zijn om wettelijk meer te regelen voor de sportbranche? Er is bijvoorbeeld een geheel nieuwe tak ontstaan: Sportrecht. Hoe cool is dat toch? En er bestaat ook al een vakbond voor de fitnessbranche: FNV Fitness. Zij proberen een CAO voor de fitnessbranche te realiseren.
Hasret Dagdelen
Geeft sinds haar 17e verschillende dans- en groepslessen. In het bezit van een aanstekelijke passie. Perfecte workout: effectief én fun! Is gek op een lattee en toch drinkt ze haar koffie zwart. Haar favoriete oefening is de squat en stiekem maakt ze choreografie in haar hoofd als ze een leuk liedje