Ga fit de zwangerschap in

Hoeveel moeders zijn er wel niet die klagen dat ze hun zwangerschapskilo’s niet meer zijn kwijtgeraakt. Wanneer de zomer voor de deur staat of zich een speciale gelegenheid voordoet waarbij de dames er tiptop uit willen zien, grijpen ze naar een crashdieet. AAAHHHH NIET DOEN!!! Je bent vanaf het moment dat je aan een crashdieet begint je hele energiesysteem overhoop aan het halen, met als gevolg dat de kilo’s er juist aanvliegen. Doe jezelf niet tekort en zoek de juiste balans in je levensstijl al voor je zwangerschap. Dus denk niet: “Dat komt wel”, maar begin nu en creëer voor jezelf een win-win-situatie. Voor jou heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die je de eerste aanzet geven naar een gezonde levensstijl.

De drie belangrijkste factoren die van invloed zijn op een gezonde leefstijl:

 1. Rust en ontspanning
 2. Voeding
 3. Sporten

Deze blog gaat toch over (toekomstige) moeders? Maar laten we de partners niet vergeten. Zij hebben net zo goed een belangrijk aandeel in de wijze hoe jullie samen leven als gezin! Je kunt elkaar op een positieve manier maar ook op een negatieve manier beïnvloeden. Wanneer je elkaar op een negatieve manier beïnvloed ontstaat er een negatieve spiraal. Ga met elkaar in gesprek of zoek hulp om het roer om te gooien naar een gezondere leefstijl. Heb je er al bij stilgestaan dat 1 op de 3 huwelijken strand? De geregistreerde partnerschappen zijn ook hard op weg om te kunnen voldoen aan deze betreurende percentages. We vinden het blijkbaar belangrijker om harder te werken aan het beëindigen van onze relaties dan samen voor een kwalitatief goed, gezond lang leven samen te gaan.

Stap 1 Rust en ontspanning
Een goede relatie geeft je rust en ontspanning. Je kunt dingen met elkaar delen, elkaar stimuleren en ondersteunen of helpen. Maar ook gezellig uit eten, uitstapjes maken met je partner of gezin, samen sporten of een andere hobby hebben. Je kunt je verheugen om na je drukke werkdag thuis te komen en je dag met elkaar te delen. Nachtrust en herstel horen zeker benoemd te worden. Goed slapen is essentieel voor het herstel van je lichaam. Zonder voldoende slaap daalt je energieniveau onmiddellijk. Je wordt prikkelbaar en kunt minder hebben. Herstellen kun je in de vorm van een saunabezoek, massage, mediteren of een goed boek lezen.

Over het algemeen zou bovenstaande factor “rust en ontspanning” je weinig moeite moeten kosten omdat het voor iedereen leuke activiteiten zijn die ten goede komen van je gezondheid op weg naar de juiste balans.

Stap 2 Voeding
Voeding is de bepalende factor om je lekker in je vel te voelen. Je hebt de juiste voedingsstoffen nodig om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Wanneer je voeding eet die afgestemd is op jouw lichaam en op de activiteiten die je daarbij onderneemt met de bijbehorende doelen, denk aan afvallen, dan heb je al een belangrijke basis gelegd.

Een aantal tips:

 • Zorg voor regelmaat. Eet op vaste tijden ’s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Sla geen maaltijd over!
 • Zin in een tussendoortje kies voor: een handje nootjes, rauwkost zoals worteltjes, gesneden paprika, tomaatjes
 • Zorg dat je altijd een appel en een flesje water bij de hand voor de onverwachte dorst en honger momenten wanneer je onderweg bent
 • Laat de sausjes en maaltijdmakers uit pakjes, snacks, snoep en fastfood staan. Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals groente, fruit, granen, rijst, aardappels, vlees en/ofvis.
 • Schakel hulp in van een professional! Neem contact met mij of een van de andere sportpro's op.

Stap 3 Sporten
Wanneer je voor je zwangerschap al met enige regelmaat sport zul je dit ook tijdens je zwangerschap (aangepast) blijven doen mits het verantwoord is voor jezelf en het ongeboren kind. De draad weer oppakken na de bevalling gaat dan  ook  veel makkelijker.

 • Kies een sport die je energie geeft, waar je je op kunt verheugen. Qualy-time for you!
 • Wanneer je het moeilijk vindt consequent te sporten, kun je samen met een vriendin afspreken of aansluiten bij een groepssessie of teamsport
 • Het gemak wil natuurlijk ook wat. Kort in de buurt, makkelijk te bereiken, niet te veel rompslomp. Fietsen, hardlopen, wandelen, fitness vormen en yoga, zijn sporten die je relatief weinig extra tijd kosten en op ieder moment van de dag kunt doen. Is er een sport die je altijd al een keer hebt willen beoefenen  en/of ervaren. Give it a shot! Grote kans dat het je nieuwe hobby wordt.
 • Kijk eens naar het aanbod op Yoursportpo.nl en stel jouw sportpro vrijblijvend een vraag.

Om je te overtuigen hoe belangrijk sporten voor je is:

 • Regelmatig actief bewegen zorgt voor geluk hormonen. Je voelt je vele malen vrolijker en energieker. Mede hierdoor heb je minder kans op depressie
 • Je krijgt er een betere conditie en uithoudingsvermogen van. Handig als je dadelijk achter je kind aan moet rennen ;-)
 • Je gaat er beter van slapen
 • Het stimuleert de hersenen tot een betere werking door de toenemende bloedcirculatie, waarbij de intelligentie en geheugen toenemen.
 • Het vertraagt het verouderingsproces
 • Bloeddruk gaat omlaag.

Hopelijk heb ik je met deze blog aangezet tot actie. Wil je meer weten.. Binnenkort meer over Proud moms should look amazing #3 fit na de zwangerschap. En neem gerust contact met me op via mijn profiel!