Moeder, vergeet je niet iets? Jezelf!

Maandagochtend, daar gaan we weer. Nog amper hersteld van de bevalling van ons derde kind sta ik weer in de startblokken. Tijd om het gezin klaar te maken voor de dag om vervolgens het halve dorp te doorkruisen: van opvangadresje naar school, van school naar werk. Op het moment dat ik de schooltas van mijn oudste zoon (5 jr) klaarmaak grijp ik mis in de fruitmand. Ook dat nog, het fruit is op! Snel rij ik nog even, met een wagen vol geladen met kinderen, langs de groenteboer om mijn oudste zoon van een gezonde hap op school te voorzien.

Een gewone dag uit het leven van een moeder
Denk eens aan al die momenten op een dag dat jij je als moeder hebt weggecijferd voor de kinderen. Geen energie en tijd om je haar leuk in model te brengen of een lik mascara op te doen. Je bent tenslotte al 7 keer opgestaan die nacht. Maar hoe zit het met jouw nachtrust? En ben je in alle haast wel toegekomen aan je ontbijt? Heb je nog wat tijd kunnen vinden om een gezonde verantwoorde lunch klaar te maken? Het zal je maar gebeuren dat je hand in de snoeppot van je collega vast zit. Of dat je in een vergadering zit en je maag meeknort in het gesprek? Hup aandacht weg. Met een pokerface op doe je net alsof je er nog bij bent… lijfelijk dan, want mentaal zitten je gedachten bij lekkere (ongezonde) snacks.

Je werkdag zit erop en hebt je jas nog niet aan.. Jahoor, daar gaan we weer. De moeder-modus draait weer op volle toeren. Hup in de startblokken om het avondeten op tijd klaar te hebben staan om vervolgens op tijd bij de sportclubjes en verengingen te zijn. Uitgeteld plof je om 10u ‘s avonds op de bank,  geen puf meer om een zinnig gesprek te voeren met je partner. Zo de dag zit er weer op. Ai dat is nu jammer! Te laat, te moe en geen tijd gehad om zelf te sporten vandaag. Nou ja, morgen weer een nieuwe dag om aan mijn goede voornemens te beginnen.

"Moeders hebben zowat alles over om hun kroos tevreden te stellen, te verzorgen en te voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. We rennen ons letterlijk rot." 


Maar denken we ook een beetje aan onszelf?
Komt het je enigszins een beetje bekend voor? Vroeg of laat krijgen we de rekening gepresenteerd. Denk aan: ziekte, overgewicht, zwangerschaps kilo’s gaan er niet vanaf, fysieke en mentale klachten, relatieproblemen. Ooit zei mijn moeder tegen me: “Zorg eerst goed voor jezelf voordat je voor een ander zorgt.”  Want het gezinsleven vergt heel veel energie. Of je nu een fulltime moeder of een werkende moeder bent. Je lekker in je vel voelen en energie hebben in de dingen die je doet is het allerbelangrijkste. Op de eerste plaats voor jezelf en ten tweede komt het dubbel en dwars ten goede van je omgeving. Je kinderen, partner, familie, vrienden en collega’s vinden het prettig om samen tijd met je door te brengen. 

Hoe? Balans! Tussen rust en ontspanning, voeding en sport. In mijn volgende blogs ga ik je vertellen hoe je als moeder die balans vindt om er een gezonde leefstijl op na te houden en hoe ook jij een stralende trotse moeder wordt.