Winterdip? Nee dit jaar niet!

Maar dit jaar pakken we het anders aan! Maud van Be fit with heeft vijf tips voor je om de winterdip te verslaan. De winter is eigenlijk veel te leuk om  het hele seizoen binnen te blijven hangen.


Kom je huis uit!
Trek er dagelijks even lekker op uit. De frisse lucht buiten even goed inademen en wat daglicht mee pakken. Veel mensen werken tegenwoordig in grote kantoorgebouwen met verwarming en luchtcirculatie systemen, lang leven de techniek maar goed voor je gesteldheid? Niet echt! Nu is een grauwe, regenachtige dag niet echt aantrekkelijk om naar buiten te gaan maar je lichaam functioneert op zijn best als het zuurstof krijgt. Het beste zuurstof krijg je buiten tussen de bomen. Laat je lichaam zich maar vullen met zuurstof. Ga dagelijks eens wandelen, naar buiten om te lunchen tijdens kantooruren of na het eten in de avond eens even een rondje om.


Ga sporten en bewegen
Een rondje hardlopen in de ochtend is niet alleen goed voor zuurstof. Als je een rondje hard loopt, een andere sport of vorm van actief bewegen, maak je het hormoon endorfine aan. Endorfine geeft ons een geluksgevoel en dat is wat we graag willen tijdens onze winterdip. Daarbij heeft sporten als bijkomend effect dat we er energie van krijgen. Van sporten worden we fit en als we ons fit voelen hebben we meer energie.

Voeg tip 1 en 2 samen en je krijgt de perfecte combinatie. Bootcamp. Be fit with is vanaf November 2016 gestart met een bootcamp voor iedereen in Tilburg en omgeving.


Kom in het licht
Sporten zorgt dus voor endorfine en een fit gevoel. Buiten zijn levert ons zuurstof op wat we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Wat verder belangrijk is aan buiten zijn, is dat we buiten daglicht krijgen. Ons lichaam haalt vitamine D uit daglicht van buiten, zeker uit zonlicht.

Vitamine D hebben we nodig voor een goede weerstand en het zorgt voor sterke botten. In de winter hebben we alleen veel minder zon dan in de zomer, dus krijgen we ook minder vitamine D binnen. Om voldoende vitamine D te verkrijgen in de winter is het soms raadzaam voor mensen die weinig buiten komen om vitamine D te slikken. of volg tip 1 en 2 wat vaker op! 


Neem op tijd rust
Naast genoeg bewegen, buiten zijn en lekker eten heeft ons lichaam ook voldoende rust nodig. Wanner je niet voldoende slaap, voldoende beweging of een vast ritme hebt is het moeilijk om de winterdip te kunnen verslaan. Deze drie dingen zijn een must voor een gezond, fit en energiek lichaam. Ben je fit, dan heb je zeker geen winterdip! Daarnaast is een vast ritme en voldoende slaap belangrijk om de dag vol energie te kunnen starten, wanneer je de dag doorkomt met genoeg energie en je daardoor beter presteert met sporten en bewegen, krijg je daar weer meer endorfine aanmaak van wat weer bijdraagt aan een gelukkig gevoel. Een win - win dus. 


Geniet van seizoensgebonden comfortfood
Wie sport en beweegt moet ook voldoende en goed eten. Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen bewegen en de hele dag te kunnen functioneren. In de winter vraagt ons lichaam door de temperatuursdaling vaak om meer brandstof, zeker wanneer je veel buiten in de kou bent. De herfst en winter bieden betekent vaak veel lekker eten. Deze seizoenen staan bekend om heerlijke stamppotten, stoofperen en wild eten. Door veel voedingsgoeroe's lijkt het de afgelopen maanden alsof wij helemaal niet meer van deze heerlijke gerechten kunnen genieten, maar niets is minder waar; In deze gerechten zit bijvoorbeeld veel dierlijke proteïne wat er voor zorgt dat we goed met stress om kunnen gaan. Dit komt door het hormoon dat we door dit eten makkelijker kunnen vrijmaken genaamd cortisol.

Dus mijn advies voor de winter;
"Ga lekker naar buiten, beweeg en geniet van al het lekkers dat dit seizoen te bieden heeft!"