Profielabeelding van Theo Bos

Over Theo

Theo (Hierden, 22 augustus 1983) is een Nederlands wielrenner. Hij is de jongere broer van schaatser Jan Bos. Tot nu toe werd hij vijf maal wereldkampioen, op drie verschillende onderdelen, een prestatie die geen enkele Nederlandse baanwielrenner voor hem leverde. 

Theo keert terug op de baan. De 32-jarige renner hoopt zich in 2016 te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Bos richt zich met name op het onderdeel teamsprint, waarop Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal in oktober nog goud veroverden bij het EK.

"Dat is realistisch, anders zou ik het niet doen. Maar het niveau is heel hoog, de jongens zijn Europees kampioen, dus dat wordt een hele uitdaging"

Bos blijft in 2016 nog wel onder contract staan bij MTN (volgend jaar Dimension Data geheten), dat hem alle gelegenheid biedt om zijn olympische droom na te jagen.

"Zoals iedere winter rijd ik op de baan. Ik heb dit jaar het NK teamsprint gereden en dat voelde zo goed, het ging zo snel en makkelijk. Toen dacht ik: dit voelt wel goed, misschien zit er nog meer in", aldus Bos.

Biografie
Theo Bos heeft zijn havo-diploma behaald aan het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk. Daarna heeft hij via het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs zijn vwo-diploma behaald.

Zijn eerste titel haalde Bos als 18-jarige in 2001, toen hij bij de junioren wereldkampioen baanwielrennen op de 1 km werd. Hetzelfde jaar kwam hij al uit bij de senioren. In de leeftijdsklasse onder 23 jaar haalde hij drie Europese titels.

Zijn grote doorbraak bij de professionals kwam in 2004. Dat jaar werd hij wereldkampioen sprint bij de senioren en won hij brons op de 1km tijdrit. Hij was de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint sinds Leijn Loevesijn in 1971. Later dat jaar deed hij mee aan de Olympische Spelen, waar hij op de sprint een zilveren medaille won. Met zijn oudere broer Jan en Teun Mulder werd hij zesde op de teamsprint. Dat jaar werd hij onderscheiden met de eerste Gerrie Knetemann Bokaal voor de meest talentvolle wielrenner onder de 23 jaar.

In 2005 werd Bos wereldkampioen op de 1000 meter tijdrit en won hij zilver op de teamsprint samen met Teun Mulder en Tim Veldt. Een jaar later werd hij in Bordeaux wereldkampioen keirin en wist hij zijn wereldtitel op het "Koningsnummer", de sprint, te heroveren. Ook in 2007 wist hij zijn wereldtitel sprint te behouden. Op de keirin werd hij tweede.

Op 16 december 2006 verbeterde Bos tijdens een wereldbekerwedstrijd in Moskou het prestigieuze wereldrecord 200 meter met vliegende start. Hij legde de afstand af in 9,772 seconde. Vijf dagen later werd hij uitgeroepen tot Sportman van het jaar 2006.

Zijn volgende doel was goud op de Olympische Zomerspelen 2008. Daarvoor kreeg hij de beschikking over een futuristische Kimera-fiets, die speciaal voor hem gemaakt werd door Koga-Miyata. De ontwikkeling ervan kostte 500.000 euro. Bij de keirin kwam hij echter in de tweede ronde ten val. Ook op het onderdeel teamsprint won hij geen medaille.

Op 21 maart 2007 tekende Bos een contract bij de Rabobankwielerploeg. Dit gebeurde in Alkmaar in het bijzijn van directeur wielerploegen van de bank, Theo de Rooij. Bos ging geen deel uitmaken van een van de ploegen, maar werd op zelfstandige basis ondersteund. Toch reed hij na de Tour de France van 2007 een aantal wegcriteriums, zoals de Acht van Chaam en de ronde van Wateringen.


Van baanrenner naar wegrenner
Op 16 september 2008 maakt Karsten Kroon in zijn column in het Dagblad van het Noorden bekend dat Bos volgend jaar op de weg zal gaan rijden.[3] Op 24 november 2008 werd bekend dat Bos in 2009 de overstap maakt naar de opleidingsploeg van Rabobank.

Tijdens de Ronde van Turkije in april 2009 haalde Bos uitgebreid het nieuws. De ex-baanrenner trok klassementsleider Daryl Impey in de massasprint van de slotrit onderuit. Volgens Bos was er geen sprake van kwade opzet. Het kwam hem wel op forse kritiek te staan. Lance Armstrong liet via Twitter weten dat Bos in zijn ogen een schorsing verdiende.[5] De UCI schorste hem uiteindelijk ook voor een maand.[6]

Op 25 september 2009 werd bekendgemaakt dat Bos in 2010 voor Cervélo zal uitkomen. Eerder was hij al tot het besluit gekomen om te vertrekken bij Rabobank.

Onder de naam van Cervélo rijdt Bos een goede Ronde van Qatar. Hij wordt twee keer 4e in de sprint tussen de grote mannen, en hij hield de ploeg bij tijdens de ploegentijdrit. Op 28 februari 2010 wint Bos de Clásica de Almería. Hij sprint verrassend favoriet Cavendish uit het wiel. Deze overwinning is volgens Bos een bekroning op zijn werk deze winter en volledig te danken aan zijn nieuwe team. Hij rijdt dat jaar ook de Vuelta, maar door een val in de zeventiende etappe viel hij voortijdig uit.

In augustus 2010 werd bekend dat de Cervélo-ploeg ophoudt te bestaan. Daarom zal Theo Bos het volgende seizoen weer uitkomen voor de Rabobank.

Hij heeft in 2011 bij Rabobank zijn eerste overwinning behaald. Hij won deze in de Ronde van Oman.

Stel een vraag aan Theo

reageert binnen 48 uur

Contact

Voor vragen over sponsormogelijkheden, evenementen, TV, presentaties, interviews of andere zaken, neem contact op met mijn management (Zeloo) door op de knop stel een vraag te klikken.

lukt het lukt het, lukt het niet lukt het niet