Smoothie, slim of niet?

In het dagelijks leven coach ik veel mensen naar een vitaler en vooral voedzamer voedingspatroon. In mijn werkende leven heb ik dan ook al vele soorten eetpatronen mogen beoordelen. En een ding wat ik echt pas in de praktijk geleerd heb, is dat geen enkel mens hetzelfde is dus ook niet hetzelfde reageert op voeding. De een wordt wakker met honger, de ander kan pas na 2 uur iets eten. Weer een ander kokhalst bij de gedachte aan kwark in de ochtend en de ander eet zo een omelet met groentes weg. Zie hier, de verscheidenheid van de mens en meteen wat mijn werk zo uitdagend maakt.

Nu zie ik ook de hype rondom shakes en smoothies voorbij komen en daarom wilde ik hier op mijn blog aandacht aan besteden. Want smoothies zijn toch mega gezond? Afijn, dit verdient wat uitleg.

De meeste smoothies -elke smoothie- die je kant en klaar uit het koelvak haalt, zijn ongezond. Aan het gros van de smoothies wordt geen suiker toegevoegd (goed nieuws), maar ze bestaan enkel uit gepureerd fruit (goed nieuws). Het slechte nieuws is echter dat er veel fruit nodig is om tot een gevuld flesje te komen. In fruit zit van nature fruitsuiker (fructose) en deze vullen in vloeibare vorm helaas niet zo goed. Test het maar in de praktijk: 3 stuks fruit eten verzadigt veel beter dan 3 stuks fruit in vloeibare vorm. Tevens zorgt deze boost aan fructose ook voor een piek in je bloedsuiker, waardoor de kans groot is dat je de hele dag drang hebt om te eten. Bottom line: too much of a good thing is a bad thing. Er moet naast fruit dus nog iets extra’s toegevoegd worden om deze bloedsuikerpiek te voorkomen, en dan komen eiwit, vet en vezels in beeld. Want deze remmen de opname van suiker in je bloedbaan. Maak je smoothie dus zelf met onderstaande tips!

Ingrediënten voor een gezonde, voedzame smoothie:
verwerk zowel fruit als groente in je smoothie (voorbeelden van groente: paksoi, spinazie, andijvie, bieten, bleekselderij, boerenkool, sla, komkommer, wortel, witlof). Rauwe groentes als sperziebonen, bloemkool en broccoli even blancheren van te voren.

  • verwerk er een eiwit- of vetrijk component bij (eiwitpoeder (whey), kwark, yoghurt of kokosolie)
  • of eet er een eiwit- of vetrijk component bij (omelet, gekookt ei, bakje kwark, stukje avocado)
  • vul aan met een deel vloeistof (koe-, geiten-, soja-, haver-, rijste-, kokos of amandelmelk en een deel water)
  • optioneel: gebruik vezels in je smoothie (voeg wat havermout toe of lijnzaad)
  • tip: stukjes banaan, mango of avocado maken je smoothie lekker romig

Wanneer drink je een smoothie?
Op elk moment van de dag! Ben je een slechte ontbijter? Wil je een stevig tussendoortje? Krijg je doorgaans te weinig groente binnen? Snel even wat eten voor het sporten, maar je weet niet wat? Een herstelmaaltijd na het sporten? Voilà, de oplossing is nabij.

Ik wil hieronder mijn favoriete smoothie met jullie delen, met de kanttekening dat je je eigen fantasie helemaal de vrije loop kunt laten gaan. Niet bang zijn voor de rauwe groente, die proef je nauwelijks door het zoete van fruit. Smakelijk!

Spinazie-avocado smoothie
1-2 handjes verse spinazie – 1/2 mango (uit de diepvries kan ook) – 1/2 avocado – 1/2 banaan – 100 ml melk – water (resultaat te zien op de foto). Hier eet ik dan doorgaans een ei bij of een bakje magere kwark om te voldoen aan mijn eiwitten.

Shake your smoothie the healthy way!

TEUNI VERHAGEN

Teuni Verhagen is zelfstandige sportdiëtist en voedingsdeskundige. Zij studeerde in 2008 af aan de opleiding Voeding en Diëtetiek en voltooide 2 jaar later haar Masteropleiding aan de Universiteit van Wageningen. In 2011 specialiseerde zij zich nog eens tot sportdiëtist en sindsdien staat zij SCAS geregistreerd. Haar motto is: voed je lichaam met vitale voeding.