Richelle doorliep Your Health Plan: “Mijn nieuwe lifestyle is inmiddels een gewoonte voor me”

Via haar werkgever Braventure kwam Richelle met Your Health Plan in aanraking: een persoonlijk plan voor een gezonde levensstijl. “Uit mezelf had ik dit waarschijnlijk niet gedaan. Maar doordat het door mijn werk werd aangeboden, was de drempel een stuk lager.” Een half jaar later kijkt Richelle terug op het traject met haar personal coach: welke verandering heeft het teweeg gebracht?

Met welke reden ben je met Your Health Plan gestart?

“Ik wilde een manier van gezond leven vinden die bij mij past en die ik ook echt zou volhouden. Dus geen dieet of tijdelijk sportief doel, maar iets wat me blijft motiveren om gezond te leven en bij mijn dagelijkse ritme past. Het ging me er vooral om dat ik iets zou ontwikkelen dat ik altijd kan blijven volhouden.”

En toen?

“Voordat ik aan de slag ging met de 1-op-1 sessies met mijn personal coach, had ik een intake met een leefstijlcoach. Tijdens dat gesprek kwamen alle gezondheidsthema’s aan bod. Dus niet alleen bewegen en voeding, maar ook thema’s als slaap en stress. We bespraken al deze aspecten. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat voeding en beweging de belangrijkste thema’s zijn om aan mijn doelen te werken. Op basis daarvan werd ik in contact gebracht met mijn coach, Luciën van Topfitt. Ik wist van tevoren al dat dit een coach uit de buurt zou zijn. Maar wat bleek: ik kon gewoon bij mij om hoek met Your Health Plan aan de gang!!”

Hoe ging dat in z’n werk?

“Your Health Plan bestaat in totaal uit vijf sessies met een persoonlijke coach. Ik mocht zelf bepalen in welke periode ik ze wilde inzetten, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Ik koos voor een wekelijkse sessie. Volgens mijn coach was dat een goede frequentie om lekker in de flow te komen. Ofwel een kickstart, zoals ze dat bij Your Sport Pro zeggen. Uiteindelijk is het daarna aan jezelf om het door te zetten en het vol te houden. Maar ik denk wel dat als je met een goede personal trainer in aanraking komt, dat deze jou enthousiast kan maken om dit ook echt te doen. Daarnaast helpt het feit dat je er met een doel naartoe gaat ook al enorm.”

Waarom werkt dat zo goed, doelen stellen?

“Ik merkte zelf heel erg in mijn eigen gedrag dat ik altijd een doel nodig had om iets echt in te bedden. Vijf jaar geleden heb ik bijvoorbeeld de halve marathon gelopen. Met zo’n concreet doel was het voor mij heel makkelijk om er elke week bezig te zijn. Je werkt er echt naartoe. Dat vond ik ook heel fijn aan het programma. Vooraf kijk je: wat is mijn doel, wat wil ik hier uithalen? Voor mij was dat mijn levensstijl structureel verbeteren. Dat is natuurlijk minder concreet dan een marathon. Maar ik merk dat als je door blijft gaan, dat je in een ritme komt en dat het een gewoonte wordt. Ik denk er nu niet meer continu over na, maar mijn levensstijl is wel een stuk gezonder.”

Zijn er meer collega’s die Your Health Plan hebben gevolgd?

“Ja, elke collega bij Braventure kan starten met Your Health Plan en de meesten doen dit ook. Persoonlijk was ik heel blij dat mijn werkgever dit faciliteerde. Zelf had ik dit niet snel gedaan, er hangt namelijk toch wel een prijskaartje aan personal training. Je weet natuurlijk ook niet wat het je gaat brengen. Maar als je zo’n traject via je werk krijgt aangeboden, nemen veel mensen het met beide handen aan. Het leuke is ook dat elke collega met andere thema’s aan de slag gaat. Het programma is echt toegespitst op de persoon, dat maakt ook dat het werkt. En doordat iedereen ergens anders mee bezig is, ontstaat er ook leuke gesprekken. Iedereen werkt op een andere manier aan zijn gezondheid. Daardoor gaat het thema vitaliteit ook meer leven binnen de organisatie, en dat zorgt uiteindelijk ook voor meer productiviteit. Daar heeft de werknemer, maar ook de werkgever baat bij.”

Meer weten over Your Health Plan?

Check hier alle info voor werknemers en werkgevers.