Tips voor hardlopers
In principe kan IEDEREEN met minimaal 1 been hardlopen maar is het werkelijk zo gemakkelijk?
Ja, alleen dient daarbij gelijk 1 belangrijk risico te worden benoemd. Hardlopen is wat we in vakjargon noemen een “high impact’’ inspanning dit wil zeggen dat je los komt van de grond en je gewrichten bij elke stap ongeveer 2 tot 3 maal je lichaamsgewicht moeten opvangen. Zeer belastend dus!
Zoals je binnenkort in de blog van collega Jeroen kan lezen, is het menselijk lichaam gemakkelijk te vergelijken met een auto. Bij een auto heb je te maken met een motor en de carrosserie. Bij het menselijk lichaam is het hart en de longen de motor en de benen, voeten en natuurlijk de gewrichten de carrosserie. Iemand die bijvoorbeeld al 10 jaar 2x per week 2 uren op de racefiets zit zal waarschijnlijk wel een aardige motor en dus conditie hebben maar is zijn carrosserie ook gelijk geschikt voor langer dan 1 uur hardlopen? Waarschijnlijk niet, want zijn gewrichten zijn niet gewend om de klappen op te vangen. De meest voorkomende hardloopblessure heeft dan ook te maken met overbelasting. Te lang, te hard of te veel…
Belangrijk is dan ook om het hardlopen op een verantwoorde wijze op te bouwen!
Via deze 5 simpele beginnerstips kan ik jullie goed op weg helpen:
1. loop als beginner niet meer als 2x per week
2. pak minimaal 2 dagen ‘hardlooprust’ tussen de trainingen in
3. wissel in het begin minuten hardlopen af met wandelpauze
4. wissel af met ondergrond, bijvoorbeeld asfalt met bos
5. loop rustig! Op een tempo waarbij je nog kunt praten
Peer Pulles
HardlooptrainerHardlopen lijkt zo simpel…Maar bijna iedereen ‘loopt te hard’ en heeft geen idee hoe je de trainingen op een verantwoorde wijze kunt opbouwen. Hoe loop ik nu eigenlijk? Wat moet ik met mijn armen doen? Waar kom ik nou aan goed schoeisel? Tijdens de trainingen zul je op elke vraag een