10 tips voor je hardloopwedstrijd
1. Lees alle informatie
Als je je inschrijft voor een loopevenement ontvang je allerlei praktische informatie. Controleer hoe laat en waar de start is en hoe je daar het handigst komt, dan hoef je je daar op de grote dag geen zorgen over te maken. Bekijk ook de kaart van het parcours en welke faciliteiten er zijn, bijvoorbeeld de toiletten, kleedruimtes en drankposten.
2. Doe niks nieuws
Een wedstrijd is niet het moment om nieuwe dingen uit te proberen. Draag schoenen die ingelopen zijn en je vertrouwde outfit. Neem onderweg alleen een waterbelt of tasje mee als je dat vaker doet. Hetzelfde geldt voor je voeding. Eet je normale ontbijt en gebruik alleen sportdrank en -voeding die je maag goed verdraagt.
3. Kom op tijd
Aan sommige wedstrijden doen vele duizenden sportievelingen mee, waardoor het flink druk is op de weg ernaartoe en rondom de start. Ook bij de wc’s wil nog wel eens een lange rij ontstaan. Kom dus ruim op tijd, zeker als je op de dag zelf je startnummer nog moet ophalen. Het is ook fijn om nog even een korte warming-up te doen.
4. Zet je tas klaar
Pak de avond voor de loop alvast op je gemak je tas in.
Absoluut niet vergeten:
• hardloopkleding, -sokken en -schoenen
• startnummer of ander bewijs van inschrijving
• veiligheidsspelden om je startnummer(s) vast te maken
• chip voor tijdwaarneming (als deze gebruikt wordt)
• droge kleding en eten en drinken voor na afloop
• wat contant geld kan altijd van pas komen
5. Kies de juiste kleding
Let op het weerbericht en pas je kleding daar op aan. Bedenk wel dat je het van hardlopen warm krijgt! Is het weer heel wisselvallig, neem dan verschillende opties mee zodat je bij de start nog kunt kiezen voor een lange of toch een korte broek. Als het regent is een vuilniszak heel praktisch: knip er gaten in voor je armen en je hoofd en je hebt een tijdelijke regenjas. Leg ‘m vlak voor je start aan de kant van de weg.
6. Rust lekker uit
In de laatste week voor je wedstrijd nog heel hard trainen heeft geen zin meer, het zorgt er juist voor dat je moe aan de start verschijnt. Neem dus wat gas terug. Maak in de week voor de loop minder kilometers, zorg voor voldoende slaap en doe rustig aan. Zo ben je lekker uitgerust op de wedstrijddag.
7. Eet koolhydraten
Ben je langer dan een uur onderweg tijdens het evenement? Eet dan de avond ervoor een koolhydraatrijke maaltijd. Ontbijt op de wedstrijddag zoals gewoonlijk en eet twee tot maximaal één uur voor de start nog iets kleins, bijvoorbeeld een krentenbol of een banaan. De een heeft langer last van een volle maag dan de ander, dus probeer tijdens je training alvast uit tot hoe lang van tevoren je nog iets kunt eten.
8. Drink voldoende
Drink in de week voor de loop meer water dan anders. Laat alcohol staan, zeker de dag voor de wedstrijd. Vooral als het warm is of als je langer dan een uur onderweg bent, is het aan te raden om gebruik te maken van de drankposten. Stop even en drink rustig een bekertje leeg. Die paar seconden die je daarmee verliest, zijn echt geen ramp. Bij normale weersomstandigheden en een looptijd van onder het uur hoef je niet per se te drinken onderweg.
9. Begin langzaam
Het is verleidelijk om je mee te laten slepen door de snelle atleten. Toch is een rustig begin verstandiger, met name voor beginners. Loop je niet helemaal kapot in de eerste kilometers, maar houd liever energie over zodat je nog vrolijk over de finish komt. Je zult zien dat je halverwege heel wat snelle starters inhaalt.
Bij sommige loopevenementen zijn er verschillende startvakken. Je moet dan van tevoren je verwachte eindtijd doorgeven, zodat je tussen lopers komt te staan die in ongeveer op hetzelfde tempo rennen. Geef een realistische eindtijd op, zodat je niet tussen mensen loopt die veel harder of trager gaan dan jij, dat scheelt inhalen en ingehaald worden.
10. Geniet
Een loopwedstrijd met supporters, spandoeken, muziek en vele 'lotgenoten' maakt de kilometers voor je gevoel een stuk korter. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat je bij een loopevenement ineens sneller en gemakkelijker loopt dan tijdens je trainingsronde in je eentje. Geniet van de sfeer, gezelligheid en je sportieve prestatie!
Bron; Gezondheidsnet, Asics en Prorun