THUISWERKENDE ZZP'ER MAG KOSTEN HUURWONING AFTREKKEN

Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad, meldt BNR woensdag.

Een claim van een zelfstandige in de bouw, die een werkkamer in zijn huis mede gebruikt voor administratie, acquisitie en planning, was eerder door de rechtbank in Den Haag afgewezen.

Volgens de Hoge Raad is het huurrecht echter een vermogensrecht dat mede voor de onderneming wordt gebruikt en daarom tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend.

Huis
De zzp'er moet wel vanuit het huurhuis werk verrichten voor de onderneming. Ook moet een klein deel worden bijgeteld voor privégebruik. Een dergelijk fiscale regeling gold al voor ondernemers met een koophuis.

"De uitspraak geldt met terugwerkende kracht mits het betreffende jaar nog open staat", zegt Arjo van Eijsden van EY tegen BNR. "De aanslag moet nog niet geregeld zijn of je moet nog bezwaar kunnen maken tegen de aanslag inkomstenbelasting."

Bedrijfskosten
Sommige rechters stonden de kosten van de woning al als aftrekpost toe, maar andere rechters meenden dat dit beperkt moest worden tot de werkkamer. De Hoge Raad beschouwt nu echter bijna de volledige huur als bedrijfskosten. 

Ook stroom, gas, water en verzekeringspremies gelden als ondernemingslasten. 

Het kan jaarlijks duizenden euro's schelen. Zzp's kunnen al van deze regeling gebruik maken als zij voor meer dan tien procent hun woning zakelijk gebruiken. 

Kopers
Ook zzp'ers die hun huis hebben gekocht, kunnen hun kosten bij de fiscus deponeren, zij het ook onder strikte criteria. Een van de voorwaarden aan deze regeling is dat de zzp'er de aftrekpost al vanaf het begin van het eigen bedrijf opvoert. 

Ondernemingen moeten het huis vanaf de oprichting van het bedrijf aanmerken als 'ondernemingsvermogen'. Ook dient het te gaan om een zelfstandige wooneenheid met eigen opgang en eigen sanitair.

Bron NU.nl en Het Parool